Voices of nature
Dinsdag 29 maart 20.00u
Stationskwartier
Menselijke stemmen verbinden ons met de wereld, inclusief wat we de natuur noemen. Verschillende woorden vormen, communiceren en weerspiegelen onze gedachten en gewoonten. Deze avond zoomen we in op deze variaties en stellen we de vraag: hoe begrijpen en benoemen verschillende culturen de ruimtes en tijdelijkheden die ze bewonen?
Hoe identificeren we weers- en geologische fenomenen, of andere levende wezens? En hoe maken we deel uit van een levend netwerk, door middel van communicatie en door voeding van lichaam en geest? En wat gebeurt er als deze woorden verloren gaan?
Bedenk dat allerlei soorten lichamen constant op elkaar inwerken en verschillende soundscapes in en om ons heen genereren. Deze ‘stemmen’ stellen ons in staat onze aandacht te richten op de lucht en vloeistoffen die geluid uitzenden en herinneren ons eraan dat stemmen materialiteit hebben: ze worden gedragen door golven.
Deze avond wordt het publiek uitgenodigd om na te denken en te luisteren naar de stemmen die onze ecologische relaties vormgeven. Hoe praten we met en over de natuur en de wereld, en hoe luisteren we? We spreken niet alleen in filosofische termen, maar ook pragmatisch, wat wil het land dat ons voedt ons vertellen? Het gesprek wordt begeleid door Judith van der Elst.
Gasten

Guy van Belle
Mediakunstenaar en curator
Guy van Belle (1959) is een mediakunstenaar en curator uit Tsjechië. Na studies in literatuur en taalwetenschappen, filosofie en beeldhouwen maakte hij aan het eind van de jaren ’80 de overstap naar computermuziek.
Zijn belangrijkste virtuele organisaties (allemaal collectief) waren Stellingname (1984-1989), Young Farmers Claim Future (1990-2000), dBONANZAh! (1998-2002), en tenslotte mXHz.org en Society of Algorithm. In deze organisaties onderzocht van Belle de vele verschillende vormen van creativiteit tussen echte en niet-fysieke mensen, waaronder machines.

Dr. Ir. Rob van Haren
Ondernemer en professor Hanze Hogeschool
Rob van Haren heeft een doctoraat in de theoretische biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast zijn werk als professor Transition Circular Bio-Economy aan de Hanze Hogeschool in Groningen, begeleidt hij ondernemers uit het MKB bij ‘private label innovaties’ en ontwikkelt hij nieuwe voedings- en lifestyle producten. Hij was eerder werkzaam als directeur van Kiemkracht, een innovatieve alliantie van het Productschap Akkerbouw en het Innovatienetwerk van het Ministerie van Economische Zaken.

Georgie Brinkman
Kunstenaar en onderzoeker
Georgie Brinkman is een kunstenaar en onderzoeker wiens werk zich beweegt op het precaire terrein tussen science-fiction en science-fact (en het modderige slib daartussenin), om zo te bevragen wat het eigenlijk betekent om mens te zijn in een tijdperk van uitsterven. Georgie is onlangs afgestudeerd aan MA Artistic Research aan de KABK waar ze werd ondersteund door een beurs van de Leverhulme Trust.