Voices of nature

Dinsdag 22 maart 20.00u

Stationskwartier

Menselijke stemmen verbinden ons met de wereld, inclusief wat we de natuur noemen. Verschillende woorden vormen, communiceren en weerspiegelen onze gedachten en gewoonten. Deze avond zoomen we in op deze variaties en stellen we de vraag: hoe begrijpen en benoemen verschillende culturen de ruimtes en tijdelijkheden die ze bewonen?

Hoe identificeren we weers- en geologische fenomenen, of andere levende wezens? En hoe maken we deel uit van een levend netwerk, door middel van communicatie en door voeding van lichaam en geest? En wat gebeurt er als deze woorden verloren gaan?

Bedenk dat allerlei soorten lichamen constant op elkaar inwerken en verschillende soundscapes in en om ons heen genereren. Deze ‘stemmen’ stellen ons in staat onze aandacht te richten op de lucht en vloeistoffen die geluid uitzenden en herinneren ons eraan dat stemmen materialiteit hebben: ze worden gedragen door golven.

Deze avond wordt het publiek uitgenodigd om na te denken en te luisteren naar de stemmen die onze ecologische relaties vormgeven. Hoe praten we met en over de natuur en de wereld, en hoe luisteren we? We spreken niet alleen in filosofische termen, maar ook pragmatisch, wat wil het land dat ons voedt ons vertellen?

Gasten

Peeter Laurits

Peeter Laurits

Kunstenaar, fotograaf en curator van Biotoopia

Peeter Laurits (1962) studeerde aan de staatsuniversiteiten van Tartu en Leningrad, het Estonian Humanitarian Institute en het New York International Center of Photography. Hij heeft de tools voor fotografische expressie verrijkt en de rol van de foto in de Estse culturele ruimte verbreed.

Werken van Peeter Laurits leiden ons naar het rijk van multi-perceptionele visies, die de magische woorden “wilde esthetiek” vormen. Het is een rijk, waarin beide kanten van vorm – bewustzijn en bewusteloosheid – tegen elkaar wrijven.

Dr. Ir. Rob van Haren

Dr. Ir. Rob van Haren

Ondernemer en professor Hanze Hogeschool

Rob van Haren heeft een doctoraat in de theoretische biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Naast zijn werk als professor Transition Circular Bio-Economy aan de Hanze Hogeschool in Groningen, begeleidt hij ondernemers uit het MKB bij ‘private label innovaties’ en ontwikkelt hij nieuwe voedings- en lifestyle producten. Hij was eerder werkzaam als directeur van Kiemkracht, een innovatieve alliantie van het Productschap Akkerbouw en het Innovatienetwerk van het Ministerie van Economische Zaken.