Future Voices

Zaterdag 2 april 16.00u

Stationskwartier

De afgelopen jaren is het kunstveld steeds meer naar zichzelf gaan verwijzen. Sociale bewegingen zoals Black Lives Matter, #MeToo en queerrechtenactivisten, evenals de pandemie, hebben zwakke plekken blootgelegd en kunstprofessionals en kunstpresenterende instellingen gedwongen hun praktijk kritisch te onderzoeken en opnieuw te interpreteren. Terwijl we op weg zijn naar een ‘nieuw normaal’, doet de kunstwereld dat ook, en in dit nieuwe normaal verschijnen gemarginaliseerde stemmen luider dan ooit tevoren. Door eens essentiële categorieën zoals seksualiteit en identiteit, het lichaam en zijn relaties, biologisch determinisme, biopolitiek, materiële assemblages en loyaliteiten te heroverwegen, speculeren we over queer, BIPOC-toekomsten in de kunst.

Deze avond verkennen we de vragen: hoe werpen queer-methodologieën en -perspectieven licht op de wereld van mediakunst en -praktijken? Welke kennis en input uit de queertheorie, antiracisme en dekolonisatie is tot nu toe over het hoofd gezien? Wat kunnen we van elkaar leren? Deze avond wordt gepresenteerd in samenwerking met The Pink Cube (NL), een platform gewijd aan de zichtbaarheid en waardering van queer kunst en cultuur, gemodereerd door bestuurslid Belinda Hak. We worden vergezeld door LUNA Young Master Cas Thorsen en kunstenaar Katie Ceekay.

Gasten

Belinda Hak

Belinda Hak

Docent Minerva Groningen en Frank Mohr Instituut en bestuurslid van The Pink Cube

Belinda Hak (hen/hun) werd opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en studeerde in 2009 af in Kunst- en Cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hen werkte als curator educatie bij Kunstinstituut Melly en Kunsthalle Wien. Momenteel is hen kerndocent bij het Frank Mohr Instituut. Sinds mei 2021 is Belinda bestuurslid van The Pink Cube: een organisatie die zich inzet voor queer kunst en cultuur.

Cas Thorsen

Cas Thorsen

Grafisch ontwerper en kunstenaar

Cas Thorsen (1997, hij/hem) is een grafisch ontwerper, illustrator en kunstenaar gevestigd in Den Haag. Hij studeerde in 2021 af in Crossmedia Design aan AKI ArtEZ in Enschede.

Met een eigentijdse blik en speelse mindset brengt hij uniek karakter over door middel van grafisch ontwerp en (bewegend) beeld. Hij houdt er ook van om het conventionele op te rekken door nieuwe iteraties van schoonheid te creëren die impact en een frisse houding brengen.

Aimée Terburg

Aimée Terburg

Kunstenaar, curator Kunstprojecten Noorderstation, freelance docent

De Nederlands-Surinaamse kunstenaar Aimée Terburg (zij/haar) woont en werkt in Groningen. Zij is Cum Laude afgestudeerd aan academie Minerva, en exposeert (inter)nationaal en regionaal. In schilderkunst, tekenkunst, murals en locatie-responsieve werken, zoekt zij in eenvoud de waarnemingsbeleving die een ‘gevoel van plek’ creëert. De historische en (trans)culturele oorsprong van grafische patronen, de abstract schilderkunstige genres en landschapsbeleving zijn hierbij gelijkwaardige bronnen. Momenteel is Terburg als exposant en docent deelnemer aan de manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Katie Ceekay

Katie Ceekay

Kunstenaar

Katie Ceekay is een participatieve en op social-practice gebaseerde kunstenaar (1990) uit Dublin, Ierland, wonend en werkend in Groningen en de drie noordelijke provincies. Haar werk omvat het opzetten van kritische discours, gedachte-scape en belichamingsplatforms voor groepen, individuen en zichzelf in zowel artistieke als sociale contexten. Deze toegangspunten verkennen politiek, cultureel, historisch en op deelnemers gebaseerd materiaal.