theme nights

De Theme Nights brengen academici, onderzoekers en kunstenaars samen om te discussiëren en op te treden rond drie subthema’s die verband houden met Voices. Wetenschap blijft misschien wel de meest gezaghebbende stem van ontdekking en onderzoek in geglobaliseerde samenlevingen; en van kunstmatige intelligentie tot big data, de stemmen van technologie vormen onze wereld. Hoe kunnen we kritisch reflecteren op dit paradigma met kunst, en hoe kunnen we een gevoel van veiligheid terugwinnen – of helemaal niet – in het licht van algoritmische vooringenomenheid en post-truth? Wiens perspectief wordt daarentegen het zwijgen opgelegd? Aangezien sommige stemmen gemarginaliseerd blijven, kunnen we misschien verbindingen aangaan om de komende wereld te dromen. Nieuwe verhalen, gekheid, neologismen en utopieën openen onze zintuigen. En als we onze krachten bundelen met menselijke subjecten, kan kunst ons dan ook helpen om ons af te stemmen op de stem van een rivier, of de wijsheid van een plant in acht te nemen?

Stemmen zijn een medium om te discussiëren, uit te wisselen en om samen antwoorden te creëren op de prangende vragen van vandaag: gaan we echt ’terug naar normaal’, of is er iets voor altijd veranderd?

Dinsdag 22 maart 20.00 uur • Voices of Technology

Dinsdag 22 maart 20.00 uur • Voices of Technology

Technologie stelt ons niet alleen in staat om geluiden en stemmen te wijzigen en te verwerken, het kan ook spraak en geluid genereren uit informatieve input. Tegelijkertijd is spraakherkenningssoftware gangbaarder dan ooit; we gebruiken onze stem om vragen te stellen aan onze apparaten, om te communiceren met applicaties en om onze huizen te besturen. Hoe geven deze veranderingen vorm aan onze cultuur en onze samenleving?

Lees meer
Dinsdag 29 maart 20.00 uur • Voices of Nature

Dinsdag 29 maart 20.00 uur • Voices of Nature

Menselijke stemmen verbinden ons met de wereld, inclusief wat we de natuur noemen. Verschillende woorden vormen, communiceren en weerspiegelen onze gedachten en gewoonten. Deze avond zoomen we in op deze variaties en stellen we de vraag: hoe begrijpen en benoemen verschillende culturen de ruimtes en tijdelijkheden die ze bewonen?

Lees meer
Zaterdag 2 april 16.00 uur • Future Voices

Zaterdag 2 april 16.00 uur • Future Voices

De afgelopen jaren is het kunstveld steeds meer naar zichzelf gaan verwijzen. Sociale bewegingen zoals Black Lives Matter, #MeToo en queerrechtenactivisten, evenals de pandemie, hebben zwakke plekken blootgelegd en kunstprofessionals en kunstpresenterende instellingen gedwongen hun praktijk kritisch te onderzoeken en opnieuw te interpreteren.

Lees meer