Artist in Space

ARTIST IN SPACE 2020: JILDAU NIJBOER

Foto: Marchje Andringa

FRAMEWORK – JILDAU NIJBOER
Media Art Friesland selecteerde de opkomende noordelijke kunstenaar Jildau Nijboer voor de tweede aflevering van Artist in Space: een gepersonaliseerd coachingsprogramma dat publieke kunst via de media heroverweegt. Met de steun van het team van Media Art Friesland, coaches en een internationaal netwerk creƫert Jildau een spannend nieuw kunstwerk voor LUNA 2021.

Haar project ‘FRAMEWORK’ is gebaseerd op een open, collaboratief proces van artistiek onderzoek. We kijken allemaal, Jildau observeert; maar wat zien we eigenlijk? Wat trekt onze aandacht? Van 20 tot 25 oktober werkte de kunstenaar op locatie in het taalpaviljoen Obe in Leeuwarden. Daar verzamelde ze fragmenten van de waarneming, van en met het lokale publiek. Nu, op zoek naar het omslagpunt tussen figuratie en abstractie, organiseert en herinterpreteert Jildau deze momenten met behulp van verschillende media. Er ontstaat een gelaagde cartografie van Leeuwarden en haar bewoners. In een tijd waarin we allemaal meer afhankelijk zijn van thuis, onderzoekt Jildau de vensters tussen de publieke en de private ruimte.

Jildau (1994), oorspronkelijk afkomstig uit Leeuwarden, studeerde af aan de Academie Minerva en volgt nu een master in Painting aan het Frank Mohr Instituut in Groningen.

Lees hier een interview met Jildau, gepubliceerd door de Leeuwarder Courant.

ARTIST IN SPACE
Artist in Space 2020 is de tweede editie van een experimenteel talentontwikkelingsproject, ontwikkeld door Media Art Friesland en mede mogelijk gemaakt door We the North, het Mondriaan Fonds, de Noordenaars en Keunstwurk.