Clemenswerther Flüsterer

De maand september staat op Kasteel Clemenswerth in het teken van de jacht: de Falknertag en de Hubertusmesse met slijpjacht trekken ieder jaar duizenden bezoekers. In het kader van het project Grenzkultur/Grenscultuur speelt de Nederlandse beeldend kunstenaar Loes Heebink dit jaar op het thema jacht in met haar installatie ‘Clemenswerther Flüsterer’ (Fluisteraar van Clemenswerth).

Manshoog, doch door hun transparantie onnadrukkelijk, staan tussen parkeerterrein en hoofdkasteel drie figuren in het gras: een paard, een jachthond en een valk. Om het verhaal van deze dieren te horen, moeten bezoekers dichtbij de figuren komen en goed luisteren.

Loes Heebink geeft met deze sculptuur niet alleen een contemporaine visie op het onderwerp jacht; dankzij haar eigen jachtvergunning heeft zij ook inzicht in het spel tussen mens en dier tijdens de jacht. “Wat mij het meest fascineert tijdens de jacht is de connectie tussen mens en natuur via de dieren. Als we goed kijken en luisteren naar het gedrag van de dieren, leren we ook iets over onszelf. We begrijpen hoe de natuur in elkaar zit en functioneert. De scherpe zintuigen van de dieren helpen de mensen om voedsel in de natuur te kunnen lokaliseren en te oogsten of bijvoorbeeld een natuurramp of aankomende ziektes te kunnen herkennen.”

De drie dieren ondersteunen alle drie de jager. Ze helpen hem als hij met zijn eigen zintuigen en vaardigheden niet meer verder kan. Het paard heeft een groot uithoudingsvermogen en helpt de jager om sneller en volhardend te kunnen bewegen. De hond helpt door middel van zijn fijne neus en gehoor. De valk helpt de prooi vanuit het vogelperspectief te spotten.

Media Art Friesland ondersteunde de productie van dit werk, onze technisch producer Marinus Groen, die van huis uit sounddesigner is, leverde een schitterende soundscape.

Meer info:
https://acryliccommunity.com/clemenswerther-flusterer/
https://www.grenscultuur.eu

Menu