MAF / LUNA 2019

Illusions

De tijd vloog voorbij, na het magische jaar 2018 was 2019 verre van leeg of saai in onze culturele hoofdstad. Het lijkt erop dat Leeuwarden de geest levend weet te houden.

Tijdens het Media Art Festival 2019 brachten we veel jonge aspirant-kunstenaars en de nieuwste trends en ontwikkelingen in de mediakunstscene samen. We selecteerden vijftien Young Masters uit vijf Europese landen. Samen met onze Young Masters wijzen we in de richting van wat komen gaat en heel veel later, en bieden we veel ruimte voor ontmoeting en discours, met veel speciale evenementen tijdens de twee weken van ons festival.

Veel van de bijzondere evenementen en kunstwerken van dit jaar stonden ​​in het teken van het centrale thema Illusions. Kunstenaars, wetenschappers en het publiek werden uitgenodigd om vele soorten artistieke illusies te ervaren en kritisch te discussiëren waar de ‘realiteit’ eindigt en het vertellen van verhalen begint. In deze wereld van informatie en desinformatie, waarin mediatechnologie een cruciale rol speelt, willen we een platform bieden aan wie onderzoek doet naar nieuwe communicatiemiddelen en innovatief gebruik van technologie.

Halverwege MAF, van 28 t/m 30 november, betraden nog veel meer internationale artiesten het podium: het LUNA Leeuwarden Urban Night Adventure scheen haar licht wederom op de straten van Leeuwarden. Overweldigende en adembenemende installaties van licht- en geluidskunst prikkelden de zintuigen en voerden ons mee in een wereld vol visuele illusies.

Je vindt hieronder de toen exposerende Young Masters, wie de YMA’s wonnen in 2019 en het programmaboekje. En natuurlijk ook de LUNA kunstenaars van dit jaar.

Young Masters 2019

Young Masters Awards 2019


Alle 15 deelnemers aan de Young Masters expositie maakten kans op de MAF Young Masters Award en de Audience Award, maar het waren Ildikó Horváth en Reinout Scheepers die er met de prijzen vandoor gingen.

ILDIKÓ HORVÁTH | WINNARES MAF YOUNG MASTERS AWARD 2019
Ildikó Horváth won dit jaar de MAF Young Masters Award 2019. De internationale vakjury was zeer onder de indruk van haar werk Sub/liminal soundscapes en oordeelde: “We believe that it has a wide and rich conceptual proposal that brings up questions on interior and exterior spaces while playing with the notions of limits and expansion. Each detail shows the artist’s interest in the material and spatial resolution of the project. The interactive soundscapes allow us to get immersed in illusory worlds that create a contrast with the series of geometric objects. The dialogue between the sonic / digital aspect and the tactile / material one is, in our opinion, an interesting reflection on the current possibilities of Media Art. The care addressed to material, space and temporality are also worthy of being featured.”

Ildikó mag een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca. De werkperiode wordt begeleid door het professionele team van AADK Spain.

De internationale vakjury bestond dit jaar uit: Katerina Mirović, director Ljubljana Lighting Guerrilla | Bettina Pelz, curator | Nicolás Dardano, AADK Spain

REINOUT SCHEEPERS | WINNAAR MAF AUDIENCE AWARD 2019
Het publiek verkoos het werk van Reinout Scheepers tot favoriet. De aan de AKI ArtEZ in Enschede afgestudeerde Scheepers fabriceerde van ruim 5000 ledlampjes Circulux. Het werk is een visuele weergave van de instortende digitale wereld.

Photo credits: Tom Meixner

Over de jury

KATHARINA MIROVIĆ

Katharina is sinds 1989 directeur van Strip Core en tevens medeoprichter hiervan: een beeldende kunst-, muziek- en uitgeversafdeling van Forum Ljubljana. Tussen 1992 en 2002 was ze medeoprichter en hoofdredacteur van het Stripburger stripblad, daarna werd ze hoofdredacteur van de exclusieve stripboekedities; Republika Strip, Ambasada Strip, Minimundus en O. In 2007 richtte ze mede het Lighting Guerrilla Festival op in Ljubljana, gewijd aan lichtkunst en publieke ruimte. Sindsdien is ze daar curator en producent van. Ze bedacht en creëerde het Lighting Park in Ljubljana als een onderdeel van het programma, waar in de afgelopen vier jaar inmiddels al drie lichtkunstinstallaties permanent zijn geïnstalleerd.

BETTINA PELZ

Het curatoriële werk van Bettina Pelz is gewijd aan art-in-context-projecten. Haar transdisciplinaire projecten worden vertoond door kunstinstellingen en in de openbare ruimte, in postindustriële omgevingen en omgevingen met cultureel erfgoed. Sinds 2000 ligt de focus van haar curatoriële onderzoek en praktijk op licht in de beeldende kunst. Ze is de oprichter van verschillende duurzame lichtkunstprojecten in Europa en Afrika. Als curator, als docent of als schrijver, was ze betrokken bij projecten in Australië, Canada, Kroatië, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Mali, Mexico, Nederland, Polen, Portugal, Rusland, Senegal, Servië, Singapore, Slovenië, Spanje, Zuid-Afrika, Zwitserland en Tunesië.

bettinapelz.de | arsphotonica.net

NICOLÁS DARDANO

Nicolás is een Art Director en professor aan de Universiteit van Buenos Aires. Hij werkt als grafisch en bewegingsontwerper en afwisselend als illustrator. Zijn interesse gaat uit naar het onderzoeken van nieuwe, audiovisuele media. Hij is betrokken bij projecten die hybride en interdisciplinaire concepten omvatten, waarmee hij ruimte, licht, video en geluid kan verkennen, onder andere in ruimtelijke ontwerpprojecten, installaties, settings voor performances, mappings, digitale scenografieën en augmented- realityprojecten.

Op academisch gebied werkt hij als professor aan de Universiteit van Buenos Aires en als hoofd van de opleiding Applied Studies of Morphology. Hij maakt ook deel uit van de Designfaculteit aan de Torcuato Di Tella Universiteit, waar hij verantwoordelijk is voor het Media Lab.

Loading...