MAF / LUNA 2018

LinkedUp

We leven nog net in het feestjaar 2018, waarin ons stadje Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is. De tijd vloog dit jaar voorbij en we hebben de wereld aan grootse en kleine festivals, projecten en manifestaties mee mogen maken. En helemaal aan het einde van dat alles komen wij nog met een kleine maar zeker fijne editie van het Media Art Festival. Onze scouts zijn weer stad en land af geweest, op zoek naar de beste aanstormende mediakunst talenten. We presenteren dit jaar 13 Young Masters, waarvan 9 afkomstig van Nederlandse kunstacademies, 2 uit Duitsland, 1 uit Tunesië en de Zwitserse winnaars van onze publieksprijs in 2017. Niet toevallig heet het slotprogramma van de LF2018, waarvan wij deel uitmaken, ‘ReOpening’. Met onze Young Masters, de gedoodverfde toekomstige grootheden van de wereld van de progressieve en experimentele kunst, wijzen wij graag ijverig mee richting wat er gaat komen en bieden alle ruimte tot kennismaking en discussie.

Halverwege MAF, van 22 tot 24 november, komen er nog veel meer internationale kunstenaars bij, want dan laten wij de stad voor de tweede keer stralen met het LUNA Leeuwarden Urban Night Adventure.

Rondom het thema LinkedUP – Communicate & Verbinding, dat wij zeer passend achten bij dit voor Leeuwarden zo belangrijke jaar, presenteren wij spannende licht- en geluidskunst en live performances op tal van locaties in het centrum van de stad. Door middel van kunst laten wij zien en ervaren hoe de meest verschillende groepen mensen uit onze stad en ommelanden, kunstenaars van verschillende disciplines en andere professionals met uiteenlopende achtergronden harmonieus samen spelen met onze mooie stad.

Je vindt hieronder de toen exposerende Young Masters, wie de YMA’s wonnen in 2018 en het programmaboekje. En natuurlijk ook de LUNA kunstenaars van dit jaar.

Young Masters 2018


Young Masters Awards 2018


Op het Media Art Festival in Leeuwarden wonnen niet één, maar twee jonge talenten uit het Noorden afgelopen zondag de Young Masters Award 2018: de prestigieuze award voor talentontwikkeling in de kunst. De winnaars werden gekozen door een internationale vakjury tijdens het Media Art Festival in Leeuwarden. 

Zowel Anne Fie Salverda (Minerva Academie voor Popcultuur, Leeuwarden) als Jakub Valtar (Frank Mohr Institute, Groningen), vielen in de prijzen. De winnaars werden gekozen uit twaalf genomineerde kunstenaars uit binnen- en buitenland, studerende of net afgestudeerd aan gerenommeerde kunstacademies. De afgelopen twee weken exposeerden zij alle twaalf op het Media Art Festival in Leeuwarden. De internationale vakjury werd dit jaar gevormd door geluidskunstenaar Selu Herraiz (E), performancekunstenaar Laurenz Theinert (DE) en kunstenaar Alex Lehmann Bryner (CH), student in Postindustrial Design en lid van het Zwitserse kunstenaarscollectief Bildspur.

Twee winnaars

Dat er dit jaar twee winnaars zijn gekozen voor de Young Masters Award is een unicum. Beide kunstwerken gooiden echter even hoge ogen bij de jury, die de twaalf werken beoordeelde op onder andere techniek, intentie, complexiteit en artistieke potentie. Anne Fie Salverda maakte indruk met haar afstudeerproject Slice of Psycho. Met muziek en visuals en geïnspireerd door het surrealisme, vertelt ze in haar performance het verhaal van een jonge vrouw en haar interne strijd om de realiteit bij te houden. De jury prijst Salverda om haar moed om dit persoonlijke werk te presenteren, evenals de “diepe, emotionele expressie en schoonheid”, aldus jurylid Selu Herraiz. De Tsjechische Jakub Valtar won met zijn kunstwerk One Second Psycho, toevalligerwijs een soortgelijke naam, echter een kunstwerk dat opviel in onder andere het zeer hoge technische niveau. In One Second Psycho wordt iedere seconde van Hitchcock’s klassieker gelijktijdig afgespeeld op een groot scherm. Wanneer een toeschouwer het scherm aanraakt, wordt het geluid van dat specifieke fragment afgespeeld. Herraiz: “Het kunstwerk biedt de toeschouwer de mogelijkheid om zelf kortstondige geluidsfragmenten te creëren in de intense ervaring van het alleen zijn in een donkere ruimte.”

Maand lang verblijf bij AADK Spain

Beide winnaars mogen een maand lang verblijven in de AADK Spain kunstenaarsresidentie voor artistiek onderzoek en productie in de inspirerende omgeving van de Spaanse stad Blanca. De werkperiode wordt begeleid door het professionele team van AADK Spain en afgerond met presentaties in Blanca, Leeuwarden en op andere locaties uit het internationale netwerk van de samenwerkende partijen.

Publieksprijs

Gedurende de twee weken dat het Media Art Festival plaatsvond kon ook het publiek stemmen op haar favoriet uit de twaalf gepresenteerde kunstwerken. Het publiek koos vrijwel unaniem voor de interactieve installatie Timbre van het kunstenaarscollectief Timbre Vibes. Vormgevers Juriaan Gregor, Alène Jeanne Moor en Jay Roderick studeren alledrie Interactive Performance Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hun indrukwekkende installatie stelt de toeschouwer in staat om zijn eigen stem te ervaren in licht dat, naar gelang de frequentie, verandert van kleur en in voelbare trillingen. Oorspronkelijk is deze installatie bedoeld voor een doof publiek, maar biedt ook voor horenden een verdiepende ervaring van de eigen stem.

Photo credits: Tom Meixner

Loading...