POPFABRYK / NEW NOARDIC WAVE (NL)

KOMPOST

Stationskwartier | Snekertrekweg 1

Tien Nederlandse en Duitse makers werkten in augustus 2021 tien dagen lang samen, tijdens een collaboratieve artist-in-residence op de nieuwe makersplek Het Lage Noorden bij Marrum aan de Friese Waddenkust. Diverse gidsen deelden hun kennis van de omgeving met de makers en nodigden uit tot creatief discours over wat wij als mensen ermee doen door erin te eten, te leven en te werken. De inzichten uit die ontmoetingen dienden als voeding en inspiratie voor de groep van beeldmakers, visueel kunstenaars, componisten en muziekproducers. Samen schiepen zij een audiovisuele ervaring, die in 2022 wordt gepresenteerd op LUNA Leeuwarden en het European Media Art Festival in Osnabrück, Duitsland. Voor LUNA is de Marrumer setting vlakbij de dijk, met een uitkijktoren waarvan zowel het stedelijke Leeuwarden als de waddeneilanden in de verte meespeelden in de presentatie, vertaald naar een urbane variant. Publiek is welkom op het spoorterras van het Stationskwartier en op het uitzichtplatform van het brutalistische trappenhuis.

De makers zijn Henning Bischof, Marinus Groen, Stephan Thierbach, Nora Beyer, Esther Adam, Nathan Koonstra, Katie Ceekay, Hassan Scheidaei, Jochem Knoef en Anne Fie Salverda.

Het project KOMPOST- Nahrung für den Geist wordt in het kader van het INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de deelstaat Niedersachsen. Verder ondersteuning door het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

KOMPOST is een tijdelijke, experimentele vrijplaats van de Popfabryk voor beeldmakers en geluidskunstenaars in of uit Friesland. Vanuit de twee disciplines, beeld en geluid, worden voor elke editie twee of meer  makers uitgenodigd om een week lang samen te werken aan een compositie.